Puutiaiset lemmikin ja omistajan riesana

Viime vuosina puutiaisten eli tutummin punkkien määrä on kasvanut ja ne ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Puutiaisvälitteiset sairaudet voivat tarttua ihmisten lisäksi myös lemmikkeihin. Puutiaisten häätöön tarkoitettuja lääkkeitä koirille ja kissoille on saatavilla sekä ilman reseptiä että eläinlääkärin reseptillä.

Puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa

Puutiaisia on kymmeniä eri lajeja, mutta Suomessa merkittävimmät lajit ovat Ixodes ricinus sekä I. persulcatus eli taigapunkki. Puutiaisia esiintyy erityisesti lounaissaaristossa ja rannikkoseuduilla sekä Kaakkois-Suomessa, mutta levinneisyysalue on laajentunut yhä pohjoisemmaksi ja puutiaisia esiintyy jo Etelä-Lapissa asti.

Puutiaisen elämänkierto

Puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, heinikoissa ja aluskasvillisuuden suojissa lähellä maanpintaa vähintään +5 °C lämpötilassa. Punkin elämänkiertoon kuuluu munan lisäksi kolme kehitysvaihetta, jotka tarvitsevat veriaterian kehittyäkseen seuraavaan muotoon ja naaras lisääntyäkseen. Aikuinen naaras munii jopa 2000 munaa maaperän karikekerrokseen.

Munista kuoriutuu noin kahdeksassa viikossa toukkia, joista kehittyy edelleen nymfejä ja nymfeistä aikuisia puutiaisia. Eri muodot eroavat toisistaan lähinnä kokonsa perusteella: toukat ovat alle 1 millimetrin, nymfit noin 1-2 millimetrin ja aikuiset noin 3 millimetrin kokoisia. Toukat ja nymfit imevät verta tyypillisesti pikkunisäkkäistä ja ateriointi kestää muutaman päivän. Aikuiset punkit aterioivat isommissa eläimissä noin viikon ajan.  

Puutiaisvälitteiset sairaudet voivat tarttua myös koiraan

Suomessa vakavimmat puutiaisvälitteiset sairaudet ihmisillä ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Punkit voivat levittää borrelioosia, puutiaisaivotulehdusta ja anaplasmoosia koiriin. Kaikki tartunnan saaneet koirat eivät sairastu ja pääsääntöisesti oireet eläimillä ovat lievempiä kuin ihmisillä. Suomalaisista puutiaisista on löydetty lisäksi uusia taudinaiheuttajia, joiden merkitystä ihmisten ja eläinten terveydelle ei vielä täysin tunneta.

Ennaltaehkäisy paras hoitokeino

Koirien ja kissojen suojaaminen punkeilta vähentää myös ihmisten vaaraa altistua punkkien välittämille sairauksille. Tehokkaimmin tämä onnistuu, kun lemmikille valitaan valmiste, joka karkottaa ja tappaa punkit jo ennen niiden kiinnittymistä. Punkkikausi kestää Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen lokakuuhun ja ylikin. Vastoin yleistä luuloa, puutiaiset ovat syksyisin aktiivisimmillaan sään viiletessä ja kosteuden lisääntyessä.

Karkottava ja tappava tai tappava vaikutus

Markkinoilla on useita puutiaisten torjuntaan tarkoitettuja ulkoloislääkkeitä, joita saa sekä ilman reseptiä että reseptillä. Kaikilla punkkilääkkeillä on tappava vaikutus punkkeihin, mutta vain osalla tuotteista on lisäksi karkottava eli puremista ehkäisevä vaikutus. Puutiaisvälitteisten sairauksien tarttumisriski on pienin käytettäessä tuotetta, jolla on karkottava vaikutus.

Iholle annosteltavat tuotteet

Iholle annosteltavia paikallisvaleluliuoksia sekä lääkepantoja on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Paikallisvaleluliuokset on pakattu pipetteihin, joissa on pieni määrä liuosta. Pipetti tyhjennetään eläimen iholle joko yhteen tai useampaan kohtaan siten, ettei eläin pääse nuolemaan antokohtaa. Iholle annosteltavien loislääkkeiden vaikuttavat aineet eivät imeydy koiran tai kissan elimistöön ja niiden vaikutus alkaa heti, kun aine on levinnyt eläimen ihon pinnalla olevaan rasvaan ja turkkiin yleensä 1-2 vuorokaudessa. Puutiaiset altistuvat lääkeaineille jalkojensa kautta joutuessaan kosketuksiin hoidettavan eläimen karvojen kanssa. Tämän seurauksen punkin hermosto yliärsyyntyy, mikä johtaa punkin kuolemaan.

Suun kautta annettavat tuotteet

Suun kautta annettavat tabletit, ovat uusimpia ulkoloislääkkeitä ja ne vaativat eläinlääkärin reseptin. Tablettien vaikutusmekanismi on erilainen kuin ulkoisesti annosteltavien lääkkeiden. Lääkeaineet imeytyvät elimistöön, joten punkin on kiinnityttävä eläimeen ja aloitettava veren imeminen altistuakseen vaikuttavalle aineelle. Lääkkeiden vaikutus alkaa 12-48 tunnin kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä. Näin ollen puutiaisten levittämien tautien tarttumisriskiä ei voida sulkea pois eivätkä tuotteet estä puutiaisten kulkeutumista eläimen turkissa sisätiloihin.

Ennen ulkoloislääkkeen käyttöä on luettava pakkausseloste oikean käytön varmistamiseksi. Neuvoa omalle lemmikille sopivan tuotteen valinnassa kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta tai eläinlääkäriltä.

Teksti: Karoliina Laine, eläinlääkäri

Päivitetty 21.5.2019