Koiran pelkoihin ei aina auta siedätys

Suuri osa koirista pelkää kovia ääniä. Siihen niillä on usein perinnöllinen alttius.

Ääniarkuus saattaa kulkea koirilla perintönä rodusta riippumatta. ”Tehokkain keino vähentää koirien pelkoa on huomioida asia jalostuksessa. Esimerkiksi metsästyskoirilla peloton suhtautuminen ääniin onkin usein yksi jalostuskriteeri”, toteaa tutkija Katriina Tiira.
Vaikka ääniarkuus on perinnöllistä, se voi seurata myös esimerkiksi ilotulituksesta. Koira voi reagoida koviin ääniin pelokkaasti myös jonkin sairauden tai kivun takia. Ääniarkuus ei välttämättä näy vielä pentuna, vaan ilmenee keskimäärin noin kahden vuoden iässä.

Suojaa koiraa kovilta ääniltä

Tiira toteaa, että jos koiralla ei ole äänipelkoihin perinnöllistä alttiutta, totutuksesta voi olla apua. ”Koira tulisi totuttaa erilaisiin tilanteisiin ja normaaleihin ääniin pennusta lähtien. Aina totuttaminen ei auta. Omistajia syyllistetään monesti turhaan koiran peloista.”
Erityisen meluisat tilanteet, kuten uudenvuoden aatto, voivat aiheuttaa kovan stressin. ”Koira kannattaa silloin pitää hiljaisessa huoneessa, jonka ikkunat on suojattu verhoilla. Kannattaa hyödyntää kaikkia saatavia apuja, sillä jokainen pelottava kokemus vain vahvistaa reaktioita jatkossa”, Tiira ohjeistaa.

Tuttu ja rauhallinen luo turvaa

Arka koira voi pelätä muitakin asioita, kuten vieraita ihmisiä tai uusia tilanteita. Pelko saattaa saada alkunsa vaikkapa huonon emon laiminlyönneistä tai puutteellisesta sosiaalistamisesta pentuaikana. Moni koira saattaa tuntea olonsa turvallisemmaksi, jos sen seurana on toinen, rohkeampi koira.   ”Joillakin koirilla on todettu myös eroahdistusta, jota tosin on vaikeaa diagnosoida ja erottaa esimerkiksi tylsistymisestä aiheutuvasta puuhastelusta. Moni eroahdistunut voi olla myös ääniarka. Eroahdistusta ilmenee helpommin, jos koira on kovin kiinnittynyt omistajaansa”, Tiira sanoo.

Jos koira pelkää jatkuvasti, seurauksena voi olla pitkäaikainen stressi ja sen myötä esimerkiksi suolistovaivoja. Tiira kehottaa toimimaan pelkäävän koiran kanssa kärsivällisesti ja rauhallisesti. Lisäksi liikunta helpottaa koirankin oloa. ”Fyysinen rasitus tuottaa keholle luonnollisesti mielihyvää ja auttaa rauhoittumaan.”