Koiran iho kaipaa pesua ja hoitoa

Iholtaan terve koira pestään tarvittaessa. Oirehtiva iho sen sijaan tarvitsee säännöllistä hoitoa.

1. Koiran iho voi oireilla monin tavoin. Koirien ihosairauksien ja siten myös iho-oireiden kirjo on laaja. Tavallinen oire on kutina, jonka vuoksi koira voi muun muassa nuolla, jyrsiä, raapia tai hangata kutisevia ihoalueita. Nuorella iällä alkaneen kutinan taustalta löytyy usein allerginen ihosairaus, mutta ennen allergiadiagnoosia on tärkeää poissulkea muut kutinaa aiheuttavat ihosairaudet. Myös korvatulehdukset ja erityisesti kesäaikaan haavat, pienet ihorikot sekä pinnalliset kosteat ihotulehdukset ovat yleisiä.  

2. Oireileva iho kaipaa yksilöllistä hoitoa. Terveihoinen koira pestään tarvittaessa. Monia ihosairauksia hoidetaan kuitenkin säännöllisillä pesuilla lääkeshampoolla, jolloin eläinlääkäri arvioi tarpeen yksilöllisesti. Esimerkiksi atooppista ihottumaa sairastavat koirat, joilla on lisääntynyt alttius ihon mikrobi-infektioille, voivat hyötyä pesuista antiseptisella shampoolla paitsi hoidossa myös uusien mikrobi-infektioiden ennaltaehkäisyssä.   Osassa allergisten koirien valmisteista on antiseptisten aineiden lisäksi myös ihoa rauhoittavia, kosteuttavia ja allergisen ihon puutteellista läpäisyestettä tukevia ainesosia. Ihopoimujen hygienian hoidossa pesuja helppokäyttöisempiä ovat klooriheksidiiniä sisältävät puhdistuspyyhkeet.  

3. Pitkäkarvaisen koiran turkki on kasteltava ja kuivattava erityisen huolellisesti. Pesuaineen tulee päästä iholle asti ja huuhtelu runsaalla vedellä on tärkeää. Pitkittynyt kosteus pitkän, tuuhean turkin alla voi altistaa ihoa tulehduksille, joten turkki on myös kuivattava huolellisesti. Mikäli käytetään hiustenkuivaajaa, on varottava polttamasta ihoa.  

4. Kun kotihoito ei onnistu, koira tulee viedä eläinlääkärin tutkittavaksi. Pienet, pinnalliset haavaumat ja ihotulehdukset voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla koiran ihon- ja haavahoitoon tarkoitetuilla valmisteilla. Jos oireet eivät lievity kotihoidolla tai kyseessä on laajemmalle levinnyt, syvä tai kivulias ihotulehdus, pisto- tai puremahaava, koira on vietävä eläinlääkärille.   Artikkelin asiantuntijana on eläinlääkäri Riitta Seppänen.   Katso videolta vinkit miten koira tulee pestä.

Avaa video tästä.  

Koiran pesuun ja ihon hoitoon sopivia tuotteita on Aptus-sarjassa: Aptus Derma Care Soft Wash, Aptus Derma Care Moisturizing Gel ja Aptus Derma Care Concentrate.