Koiran äänipelko

Äänipelko on yksi yleisimmistä koirien käytösongelmista ja jopa joka toinen koira reagoi pelokkaasti koviin ääniin joissakin tilanteissa. Pelkoreaktio itsessään on tarkoituksenmukainen, sillä se suojelee eläintä loukkaantumiselta ja on siten välttämätön eloonjäämisen kannalta. Joillain koirilla ääniin liittyvä pelko voi kuitenkin kehittyä hallitsemattomaksi heikentäen koiran ja sen omistajan elämänlaatua.

Taustalla sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä

Äänipelon taustalla ei välttämättä ole yksittäistä laukaisevaa tekijää vaan pelon kehittymiseen vaikuttavat sekä perinnölliset että ympäristötekijät. Äänipelon esiintyvyys vaihtelee roduittain ja esimerkiksi paimenkoirat ovat sille alttiimpia, mutta pelosta voivat kärsiä kaikenlaiset koirat rodusta riippumatta. Tyypillisesti oireilu alkaa koiran ensimmäisten elinvuosien aikana.

Pelon oireita

Äänipelon oireet vaihtelevat huulien lipomisesta ja haukottelusta täydelliseen paniikkiin, jolloin koira yrittää paeta, puolustautua tai se jähmettyy täysin. Muita tyypillisiä pelon merkkejä ovat läähättäminen, vapina, ääntely, levottomuus, kyyristely, piiloutuminen ja omistajan lähelle hakeutuminen.

Hoitamaton äänipelko yleistyy herkästi

Tavanomaisia äänipelkoa aiheuttavia tilanteita ovat ilotulitus, ukkonen ja aseen laukaukset. Kodin lähellä oleva rakennustyömaan melu voi myös aiheuttaa koiralle ahdistusta ja pelkoa. Äänipelko ei helpota ajan myötä vaan päinvastoin pahenee, jolloin esimerkiksi ilotulitusta pelkäävä koira alkaa pelätä arkisiakin ääniä kuten imurointia ja kodinkoneita. Ukkosta pelkäävä koira voi herkistyä ukkosta edeltävään taivaan tummumiseen ja sateen ropinaan, jolloin jo nämä saavat aikaan pelkoreaktion.

Varhainen puuttuminen äänipelkoon kannattaa

Äänipelko on monisyinen ongelma ja se vaikuttaa niin koiran kuin omistajan hyvinvointiin. Varhainen puuttuminen äänipelkoon ehkäisee ongelman pahenemista. Äänipelon hoitoon on koirille hyväksytty lääkevalmiste, joka vaatii eläinlääkärin reseptin. Lääkehoidon tukena voidaan käyttää esimerkiksi koiraa tyynnyttävää Adaptil feromonivalmistetta.

Kotona pelkäävän koiran oloa voidaan helpottaa turvallisuuden tunnetta lisäävillä toimilla. Ukkosella ja ilotulituksen aikaan ikkunaverhot suljetaan, radio pidetään päällä ja koiralle laitetaan suojaisa paikka, jonne se voi halutessaan piiloutua. Koiran pelkoon ei pidä kiinnittää huomiota vaan omistajan tulisi pyrkiä itse käyttäytymään mahdollisimman normaalisti.

Teksti: Karoliina Laine, eläinlääkäri