Kissa ei kynsi kiusallaan

Kun kissa raapii, se merkitsee reviiriään. Raapimisen jäljet kertovat muille kissoille, että kyseinen alue on varattu. Raapiessaan kissa myös jättää kohtaan feromoniviestin, jolla muut tietävät kenen paikasta on kyse. Raapiminen on kissalle luontaista käytöstä, eikä sitä saa yrittää kitkeä pois. Kissalle on tarjottava paikka raapimiskäyttäytymisen toteuttamiseen. Mikäli tällaista paikkaa ei ole tai kissa ei ole mieltänyt sitä sopivaksi, saattaa raapiminen suuntautua huonekaluihin tai seiniin.

Raapimispuu on sijoitettava kissan makuupaikan läheisyyteen tai ei-toivotun raapimispaikan viereen. Kissalla on luontainen tarve vahvistaa jättämiään feromoniviestejä, joten se palaa raapimaan valitsemaansa kohdetta aina uudestaan. Ei-toivotun kohteen raapimista voidaan estää käsitellelemällä se Feliway Classic suihkeella, joka rohkaisee kissaa merkitsemään aluetta naamaferomonilla.  

Kaikilla saman talouden kissoilla tulisi olla oma raapimispuu, oma nukkumapaikka ja oma hiekkalaatikko. Lisäksi kotona tulisi olla riittävästi piiloutumispaikkoja ja erilaisia tasoja, joille kissat pääsevät tarkkailemaan reviiriä.

Joskus raapiminen suuntautuu yleisesti joka puolelle kotia. Tällöin kysymyksessä voi olla stressin aiheuttama ei-toivottu käyttäytyminen. Usein jotain kissan ympäristössä tulisi muuttaa. Lisäksi apuna mielenrauhan tuomiselle voidaan käyttää myös Feliway Classic haihdutinta. Jos useamman kissan taloudessa on jännitteitä kissojen välillä, kannattaa valita Feliway Friends haihdutin.

Teksti: farmaseutti Sanna Samio-Karine

Päivitetty 18.8.2020