Täi ja väive

Väiveet ja täit kuuluvat täi-hyönteisiin. Ne ovat 1,5–2 mm pitkiä, kellertäviä hyönteisiä, jotka on suhteellisen helppo havaita koiran turkista. Väiveet ja täit eroavat toisistaan ruokailutapojensa perusteella – täit imevät verta, väiveet syövät puolestaan ihon pintakerroksen solukkoa ja talia. Koiran loisia ovat Linognathus setosus -täi sekä Trichodectes canis -väive. Kissalla tunnetaan vain yksi väive-laji (Felicola subrostratus), joka sekin on hyvin harvinainen.

Loiset munivat munansa koiran karvoihin. Munat kiinnittyvät lujasti karvan varsiin. Erityisesti väiveet ovat hyvin liikkuvaisia ja aiheuttavat tämän takia koirassa kovaa kutinaa ja ihoärsytystä. Raapiminen saattaa rikkoa ihon ja aiheuttaa tulehduksen. 

Väiveet ja täit ovat erittäin lajispesifisiä, koiran loiset eivät siis tartu toisiin eläimiin tai ihmisiin. Tartunta koirasta toiseen tapahtuu joko suoran kosketuksen tai esim. harjojen ja pyyhkeiden tai irronneiden karvojen välityksellä. Väiveen munat ja osa väiveistä saadaan poistettua turkista täikamman avulla. Radikaalimpi ja tehokkaampi keino on koiran turkin ajelu. Ympäristön saneeraus on tärkeää. Nykyään on saatavilla myös väivetartunnan hoitoon rekisteröity reseptilääke. Tartunnan hoito saattaa vaatia uusintakäsittelyn, sillä uusi tartunta ympäristöstä on tavallista, kun koiran ympäristöön jääneistä munista kuoriutuu uusia väiveen toukkia. Tartunnan saanut koira kannattaa madottaa heisimadon varalta, sillä väiveet saattavat toimia koiranheisimadon (Dipylidium caninum) väli-isäntinä.