Korvapunkki

Korvapunkki (Otodectes cynotis) elää pääasiassa nimensä mukaisesti korvakäytävässä. Korvapunkki on ennen kaikkea kissojen loinen, mutta tarttuu myös koiriin ja fretteihin. Tulehdusta esiintyy yleensä samaan aikaan molemmissa korvissa. Korvapunkkitartunta aiheuttaa kissalla tyypillisen ”kahvinporomaisen” eritteen muodostumisen korvaan.
Loinen käyttää ravinnokseen kuollutta kudosta ja aiheuttaa usein voimakasta kutinaa, mikä saa eläimen ravistelemaan päätään ja raapimaan korviaan. Hoitamattomana korvapunkin aiheuttama tulehdus saattaa johtaa mm. bakteeritulehduksiin. Punkkitartunnan varma diagnostisoiminen vaatii korvaeritteen mikroskooppitutkimuksen eläinlääkärin luona.

Korvapunkkitartunnan hoito

Korvapunkki tarttuu eläinten välillä, joten punkista eroon pääsemiseksi on ehdottomasti hoidettava samanaikaisesti kaikki toistensa kanssa tekemisissä olevat eläimet. Myös terveeltä vaikuttavat , samassa taloudessa asustavat eläimet on hoidettava, sillä ne voivat toimia oireettomina tartunnan levittäjinä.
Korvapunkkitartuntaa hoidetaan joko reseptivalmisteella tai ilman reseptiä saatavilla Otita para korvatipoilla. Otita paran vaikuttavat aineet (krotamitoni, hydrokortisoni ja bentsokaiini) tehoavat punkkiin, poistavat kutinaa ja tulehdusoireita sekä lievittävät kipua. Korvat puhdistetaan ensin eritteestä korvapuhdisteella. Puhdistuksen jälkeen Otita para korvatippoja annostellaan korvakäytävään 0,5–1 ml (10–20 tippaa) kerran päivässä viikon ajan. Käsittely uusitaan 2–3 kertaa viikon väliajoin. Jos korvat ovat erittäin ärtyneet, niissä on runsaasti eritettä tai oireilu ei selvästi vähene muutamassa päivässä, on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen, joka tutkii muut mahdolliset tulehdusta aiheuttavat syyt.