Ulkoloiset

Ulkoloisten häädöstä

Koirien ja kissojen ulkoloisten häätöön on monta lääkevalmistetta, joista suurin osa vaatii eläinlääkärin reseptin. Lemmikeille rekisteröityjä vaikuttavia aineita ovat imidaklopridi, permeteriini, moksidektiini, fiproniili, lufenuroni, selamektiini, deltametriini ja nitenpyraami.Ulkoloislääkkeitä on eri saatavana eri valmistemuotoina, kuten pantoina, tabletteina tai nestemäisinä valmisteina. Yleisin valmistemuoto nykyään on kuitenkin paikallisvaleluliuos eli spot on. Paikallisvaleliuos on pakattu pieneen ampulliin, josta lääke annostellaan eläimen iholle sellaiseen kohtaan, ettei eläin pääse sitä nuolemaan.

Aineilla on erilainen kirjo, eli ne tehoavat eri loisiin. Ennen loishäädön aloittamista täytyy loisdiagnoosi mahdollisuuksien mukaan vahvistaa, jotta siihen tepsivä lääke osattaisiin valita oikein. Ulkoloiset aiheuttavat usein voimakkaan tulehduksen ihossa, ja eläin tarvitseekin usein loishäädön lisäksi muuta tukihoitoa. Ihon paraneminen nopeutuu, kun hoidon tukena käytetään paikallisia ihonhoitovalmisteita, esimerkiksi desinfioivaa shampoota tai ihoa kosteuttavaa hoitoainetta. Joskus paraneminen vaatii antibioottikuurin.

On hyvä pitää mielessä, että jotkut ulkoloiset saattavat toimia koiran heisimadon (Dipylidium caninum) väli-isäntinä. Toisin sanoen kirppu- tai väivetartunnan saanut koira voi kärsiä myös heisimatoinfektiosta. Tällaisessa tapauksessa kannattaa varmistaa, että valittu loishäätölääke tehoaa myös heisimatoihin.