Suolistohäiriöt

Eläinten ruoansulatusongelmat johtuvat yleensä ruokavalion muutoksista tai jostain epäsopivasta suupalasta, myös stressi saattaa vaikuttaa suolisto-ongelmien syntyyn. Kun sopiva ruoka on löytynyt, on viisainta pysyä siinä ja välttää turhia muutoksia tai ylimääräisiä makupaloja. Kannattaa myös huolehtia, ettei eläin pääse ulkoiltaessa syömään mitään pilaantunutta tai sopimatonta. Kaikesta huolimatta lemmikit kärsivät aika ajoin ruoansulatushäiriöistä.

Varotoimista huolimatta vatsa voi aina välillä mennä löysäksi. Mikäli eläimen yleiskunto on hyvä, ensihoidoksi sopii nestepaasto, koiralle vuorokausi ja kissalle puoli vuorokautta. Paaston yhteydessä on huolehdittava, että eläin juo riittävästi, vähintään 0,5 dl/kg päivässä. Juomaveteen on hyvä lisätä natrium- ja kaliumsuoloja sekä energiaa sisältävää valmistetta, sillä suolatasapaino järkkyy helposti löysävatsaisuuden aikana. Riittävä nesteen saanti on varmistettava tarvittaessa juottamalla tai ruiskun avulla. Mikäli paasto ei auta, voi oireita helpottaa suoliston toimintaa tasapainottavilla Aptus-valmisteilla.

Jos lemmikillä on usein löysä vatsa, saattaa kyseessä olla jokin sairaus joka kuuluu eläinlääkärin hoitoon. Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteys myös, jos eläimellä on alilämpöä, kuumetta, veristä ulostusta, kipuja, kouristuksia tai jos häiriötila jatkuu yli kolme vuorokautta.

Mikäli eläin on pentu, ikääntynyt tai sillä on jokin krooninen sairaus, älä odota kolmea vuorokautta, vaan seuraa tilannetta päivä päivältä ja neuvottele eläinlääkärin kanssa (esim. puhelimitse).

Koiran löysän vatsan hoito-ohje

1. päivä        Riisin keitinlientä, Aptus Nutrisalia ja Aptus Attapectinia
2. päivä Riisiä liemineen, Aptus Nutrisalia ja Aptus Attapectinia, sekä illalla lisäksi koiran normaalia ruokaa
3. päivä Riisiä, jauhelihaa, Aptus Nutrisalia ja Aptus Attapectinia, sekä lisäksi enemmän koiran normaalia ruokaa
4. päivä

Normaali ruokinta ja Aptus Tehobaktia.

 

Kissan löysän vatsan hoito-ohje

Kissoille ei suositella kovin pitkää paastoa (max 12 h), sillä siitä voi aiheutua maksaongelmia.
Ohjeena varovainen ruokinta: riisiä, keitettyä kanaa, raejuustoa (tonnikalaa vedessä) ja Aptus Attapectinia 1 tabl.
Kissojen ruoansulatusongelmat ratkeavat usein, kun maito (toisilla jopa hapanmaitotuotteet) jätetään pois.