Koiran ruokinta

Nykyään on tarjolla erittäin hyviä, korkealaatuisia teollisia koiranruokia, joten helpoin käytännön ratkaisu koiran ruokintaan on tällainen korkealaatuinen valmismuona, kuivapapanoiden tai tölkkiruoan muodossa.

Koiranruoista löytyy omansa pennuille, aikuisille, aktiivisille koirille sekä vanhoille koirille. Joiltain valmistajilta löytyy erilliset ruoat myös suurten rotujen ja pienten rotujen pennuille. Lisäksi on olemassa erikoisruokavalioita, jotka tukevat sairaiden eläinten hoitoa. Laadukkaita teollisia koiranruokia voi ostaa eläinlääkäriasemilta ja lemmikkieläinliikkeistä. Koirien ja kissojen ravintoaineiden tarve on erilainen, joten eivät voi syödä samoja ruokia, vaan niille on molemmille omat valmisteensa.
 
Korkealaatuisiin valmisruokiin on ravinteet, vitamiinit ja hivenaineet laskettu oikeissa suhteissa, joten koira saa tarvitsemansa aineet, eikä kärsi puutostiloista, muttei myöskään liikasaannista. Koiralle voi syöttää myös itse tehtyä, ”kotiruokaa”. Kotiruoka ei tarkoita tässä sitä ruokaa, mitä perheen aterioilta jää, vaan tarkoituksella koiralle keitettyä tai uunissa hauduttamalla kypsytettyä ruokaa. Kotiruoan syöttämisen kanssa vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravinteiden oikeiden määrien laskeminen jokapäiväisiin annoksiin voi kuitenkin olla hankalaa ja koira saattaa saada jotakin ravintoainetta joko liikaa tai liian vähän. Tämä taas voi johtaa vakaviinkin sairauksiin.
 
Jos eläin syö pelkästään kotiruokaa, vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin voi varmistaa lisäravinteilla. Kalkkia sisältävien valmisteiden annostuksessa on syytä huomioida lemmikin ravinnostaan saama kalkki. Vitamiinien kohdalla on muistettava, että A-, D- ja E-vitamiinit ovat rasvaliukoisia ja varastoituvat elimistöön. Eläimelle ei ole hyötyä vesiliukoistenkaan vitamiinien yliannostuksesta.

Aptus®-tuotesarjasta löytyy vitamiini- ja hivenainevalmisteita niin aikuisille koirille kuin pennuillekin.
Lue lisää Aptus vitamiineista ja hivenaineista Aptus-tuotesivuilta.