Kissan ruokinta

Kissa on puhdas lihansyöjä, kun taas esimerkiksi koira on ruokavalioltaan monipuolisempi. Tästä syystä koirille tarkoitetut ruoat eivät sovellu kissoille, tai toisinpäin. Kuitenkin pelkän lihan tai kalan syöttäminen kissalle on tavallisin syy erilaisiin puutostiloihin. Luonnossa kissa syö saaliidensa lihan lisäksi myös niiden luut ja sisäelimet. Kissan kyky hajottaa ja käyttää hyväkseen kasviainesta on erittäin rajallinen ja kissa syökin luonnostaan kasviperäistä ainesta vain sen verran, kuin pikkuriistan suolisto sisältää. Ruohonsyönti on ainoastaan lemmikin tapa puhdistamaan suolistoaan; ruoho auttaa kissaa oksentamaan karvoja, joita se on niellyt siistiessään turkkiaan.

Kissan valkuaisaineiden eli proteiinien tarve on korkea. Kissan kylläisyyttä säätelee proteiinien saanti, ei esimerkiksi energian saanti kuten useimmilla muilla nisäkkäillä. Proteiinien välilläkin on eroja; kissa tarvitsee eläinvalkuaista, eikä kasviperäinen valkuainen ole sille sopivaa. Jos kissaa ruokitaan huonolaatuisella (eli kasviperäisellä) valkuaisella, eläin joutuu syömään sitä suuria määriä, jolloin se väistämättä saa myös liikaa energiaa. Liika energian saanti taas lihottaa.

Monet tavallisten ruokakauppojen myymät edulliset kuivamuonat sisältävät paljon viljaa. Näiden ruokien edullisuus on siis vain näennäistä, sillä kissa joutuu syömään niitä paljon enemmän kuin korkealaatuisia valmisteita turvatakseen riittävän proteiinien saannin. Valmisruuan väärä koostumus saattaa myös altistaa kissan erilaisille sairauksille.


Eläinrasvat ovat kissalle välttämättömiä, kasviperäiset rasvat eivät ole rasvahappokoostumukseltaan kissalle yhtä edullisia. Kissan luontaisen ruokavalion hiilihydraatti- ja kuitupitoisuudet ovat hyvin alhaisia, noin 1-2 %, ja näiden merkitys kissalle onkin lähes olematon. Jotkut sokerit, kuten laktoosi, voivat olla kissan ruoansulatukselle jopa haitallisia.

Tavallisia ruokintavirheitä

Useita lemmikkien sairauksia voidaan hoitaa ja jopa kokonaan parantaa pelkällä ruokavaliolla, toisaalta vääränlaisella ruoalla saatetaan myös aiheuttaa sairauksia. Huonolaatuinen eli kasviperäinen proteiini esimerkiksi kuormittaa kissan munuaisia ja runsaasti viljaa sisältävät ruoat altistavat kissan virtsakiteille. Koiranruoat eivät sisällä kissalle välttämättömiä aminohappoja, kuten tauriinia. Tauriinin puute voi aiheuttaa sokeutta ja muutoksia sydänlihaksessa.

Ruokavalion vaihtelu on ehdottoman tärkeää. Kissalle ei tule antaa vain sitä yhtä ruokaa, josta se eniten pitää. Yksipuolisuus on kissan ruokinnassa aina pahasta. Runsas kalan syöminen tuhoaa B1-vitamiinia eli tiamiinia ja johtaa myös E-vitamiinin puutokseen. Liiallinen maksan syönti johtaa puolestaan A-vitamiinin yliannostukseen ja luustovaurioihin.


Terve kissa juo vähän. Kissan oikea juoma on vesi, vaikka monien ihmisten mieleen onkin iskostunut virheellinen usko maidon välttämättömyydestä kissoille. Useat kissat saavat maidosta ripulin, koska niiden kyky hajottaa maidon laktoosia on huono. Sopivampia ovat hapatetut maitotuotteet, esim. kermaviili ja piimä.

Kotiruokaa vai valmismuonaa?

Kotiruoan syöttämisen kanssa vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravinteiden oikeiden määrien laskeminen jokapäiväisiin annoksiin on hankalaa ja kissa saattaa saada jotakin ainetta joko liikaa tai liian vähän. Tämä taas voi johtaa vakaviinkin puutostiloihin ja sairauksiin.   Kissat tarvitsevat kalsiumia, hivenaineita ja vitamiineja tasapainoiseen kehitykseen ja hyvän yleiskunnon ylläpitoon. Kissa tarvitsee tauriinia elimistön aineenvaihduntaan, sillä se pystyy syntetisoimaan tauriinia elimistössään hyvin vähän.  Aptus Multicat on lohenmakuinen vitamiineja sisältävä kivennäisvalmiste kissalle. Multicatia käytetään ravintolisänä kissan päivittäisen kalkki-, hivenaine-, vitamiinitarpeen sekä välttämättömien aminohappojen tarpeen tyydyttämiseen. Valmistetta käytetään erityisesti rasitustiloissa, tiineyden ja imetyksen aikana sekä kasvaville pennuille kolmen viikon iästä alkaen. Multicat-valmistetta suositellaan, jos kissan ruoka sisältää paljon lihaa ja kalaa, jotta ravinnossa olisi riittävästi vitamiineja ja hivenaineita. Multicat täydentää kissan kotiruokaa.


Nykyään on tarjolla erittäin hyviä, korkealaatuisia teollisia kissanruokia. Laadukkaita teollisia kissanruokia voi ostaa eläinlääkäriasemilta ja eläintarvikeliikkeistä. Nämä erikoisruokavaliot sisältävät korkealaatuisia raaka-aineita ja ne ovat varta vasten kehitetty kissojen ravintotarpeita vastaaviksi. Niiden maittavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.