Hevosen sisäloishäätö

Sisäloisten määrän kontrolloiminen on oleellinen osa hevosten terveydenhoitoa varsoista aikuisiin. Sisäloisten liiallinen määrä saattaa aiheuttaa muun muassa ruokahaluttomuutta, kuumetta, ripulia ja ähkyjä. Varsoilla sisäloishäätöohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää, koska niillä loisten aiheuttamat oireet ovat usein vakavampia kuin aikuisilla hevosilla.

Suunnitelmallisella sisäloiskontrollilla pyritään ehkäisemään loisten hevosille aiheuttamia terveysriskejä ja pitämään madonmunien määrä ympäristössä alhaisena uusintatartuntojen minimoimiseksi. Loishäätölääkkeitä pyritään käyttämään siten, että loisten vastustuskyky eli  resistenssi käytössä oleville lääkkeille ei lisääntyisi.  

Suomessa hevosilla esiintyy enimmäkseen seuraavia sisäloisia:

  • Pikkuvarsoilla (< 4 kk) lähinnä suolinkaisia.

  • Isommilla varsoilla ja nuorilla hevosilla (4 kk−4 v) suolinkaisia, pieniä sukkulamatoja (cyathostomat), suuria sukkulamatoja (mm. Strongylus vulgaris), käpymatoja ja heisimatoja.

  • Aikuisilla hevosilla (> 4 v) pieniä ja suuria sukkulamatoja, käpymatoja ja heisimatoja. Suolinkaisia aikuisilla perusterveillä hevosilla ei normaalisti esiinny niitä vastaan kehittyneen immuniteetin takia.

Nykyohjeistus pähkinänkuoressa

LOISHÄÄTÖ SYKSYLLÄ

Vuoden ainoa "rutiinilääkitys" kaikille yli 1-vuotiaille hevosille

Aikuiset hevoset (> 4 v)

  • Lääkitys lantanäytetutkimuksen perusteella, mikäli ulosteessa on munia yli 200 epg (eggs per gram = sukkulamadon munaa grammassa ulostetta).

TAI

  • Voidaan harkita kaikkien aikuisten hevosten lääkitsemistä suurten sukkulamatojen ja heisimatojen riskin minimoimiseksi sekä käpymatojen häätämiseksi näihin tehoavalla lääkkeellä (ivermektiini + pratsikvanteli).

1-4-vuotiaat hevoset

  • Kaikki hoidetaan pienten ja suurten sukkulamatojen, käpymadon ja heisimadon häätämiseksi ivermektiini (tai moksidektiini) + pratsikvanteli -lääkityksellä. Jos näytteessä on suolinkaisen munia, täytyy ne hoitaa fenbendatsolilla tai pyranteelilla.

LOISHÄÄTÖ KEVÄÄLLÄ

Toinen peruslääkityskerta on keväällä ennen laidunkautta

Aikuiset hevoset (> 4 v)

  • Tulisi perustua kaikilta hevosilta otettaviin lantanäytetutkimuksiin. Hevoset, joilta löytyy yli 200 epg hoidetaan tallilla pieniin sukkulamatoihin tehoavalla lääkeaineella. Mikäli ulostenäytteitä ei tutkita, kannattaa harkita lääkitsemistä pieniin sukkulamatoihin ja S. vulgariksen vaeltaviin toukkamuotoihin tehoavalla lääkeaineella (ivermektiini tai moksidektiini).

1-4-vuotiaat hevoset

  • Lääkitään keväällä lantanäytteen tutkimustulosten perusteella. Jos näytteessä sukkulamatojen osalta epg-arvo on yli 200, on ivermektiini usein paras lääkevalinta. Jos näytteessä on suolinkaisen munia, täytyy ne hoitaa fenbendatsolilla tai pratsikvantelilla.

Alle vuoden ikäiset varsat

  • Varsalla voi olla runsaasti loisia, vaikka sen ulostenäyte olisi puhdas. Esimerkiksi lepovaiheen sukkulamadot ja suolinkaisen kiertävät toukkamuodot eivät tuota ulosteeseen erittyviä munia. Alle vuoden ikäiset varsat lääkitään suolinkaisten varalta 2−3 kk välein fenbendatsolilla tai pratsikvantelilla. Ulostenäytteiden perusteella häädetään tarvittaessa myös pienet ja suuret sukkulamadot.

Resistenssin ennaltaehkäisy ja tartuntapaineen vähentäminen

Loislääkkeille esiintyvää resistenssiä voidaan ehkäistä muun muassa käyttämällä loishäätölääkkeitä harkitusti, tekemällä lääkevalinta ulosteessa esiintyvien loisten perusteella ja välttämällä alilääkitsemistä. Ennen lääkitsemistä hevoset olisi hyvä punnita esimerkiksi painomittanauhalla oikean annoksen määrittämiseksi.

Tartuntapainetta voidaan vähentää muun muassa keräämällä ulosteita laitumelta 1−2 viikon välein ja käyttämällä laidunkiertoa.

Kysy eläinlääkäriltäsi tarkempia ohjeita hevosesi/tallisi loiskontrolliin.

Tarkempia ohjeita lääkintään ja ennaltaehkäisyyn sekä lisätietoa resistenssitilanteesta meillä ja maailmalla muun muassa alla olevista linkeistä:

Teksti: eläinlääkäri Markko Lehtosalo

Päivitetty 10.11.2020